De 7 mastergenen boosten om chronische klachten te tackelen

In de vorige blogpost hadden we het er al over dat we ons kunnen richten op de belangrijkste SNP’s van de 7 mastergenen omdat die het sterkst een effect op onze gezondheid hebben doordat deze genen honderden andere genen beïnvloeden.

Deze genen zijn belangrijk omdat ze bij veel mensen vervuild zijn, ze goed onderzocht zijn en het meeste effect op je lichaam hebben. Als deze genen vuil zijn, of dat nu is van bij de geboorte (SNP’s) of ze zich in de loop van de tijd vuil zijn gaan gedragen (genexpressie), kan je ervan op aangaan dat je andere genen ook vervuild geraken.

Als je met vervuilde genen geboren wordt, heeft dat zowel positieve als negatieve kanten. Ze verhogen je risico op gezondheidsproblemen, maar ze dragen ook bij aan de vorming van je persoonlijkheid. Ze activeren sterke punten, maar ook zwakke punten.


Hieronder volgen de 7 mastergenen:

  1. MTHFR, het belangrijkste gen voor de methylatie

    Dit gen zorgt ervoor dat je kunt methyleren, een essentieel proces dat van invloed is op je stressrespons, ontstekingsreacties, hersenchemie, energieproductie, immuunrespons, ontgifting, productie van antioxidanten, celherstel en genexpressie.

    Positieve kanten: intensiteit, alertheid, productiviteit, focus
    Negatieve kanten: kans op depressie, angst, auto-immuunziekten, migraine, verhoogd risico op maagkanker, autisme, zwangerschapscomplicaties, het syndroom van Down, geboorteafwijkingen en hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen, beroertes en tromboses.

  2. COMT, het gen waarvan de SNP’s bepalen of je gefocust en opgewekt bent of eerder relaxed en kalm

    COMT en zijn SNP’s hebben een krachtig effect op je gemoedstoestand, focus en hoe je lichaam oestrogeen verwerkt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus.

    Positieve kanten: focus, veel energie en grote alertheid, vrolijke stemming, glanzende huid.
    Negatieve kanten: prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, faalangst, neurologische stoornissen, migraine, PMS, ongeduld, gevoeligheid voor verslaving.

  3. DAO, het gen waarvan de SNP’s je overgevoelig kunnen maken voor bepaalde voedingsmiddelen en chemische stoffen

    SNP’s in dit gen zorgen ervoor dat je gaat reageren op histamine die in veel voedingsmiddelen zit en die ook door sommige darmbacteriën wordt geproduceerd. Dit heeft effect op je gevoeligheid voor voedingsmiddelen en op allergische reacties.

    Positieve kanten: je bent je direct bewust van de aanwezigheid van allergenen in voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken (zodat je ze kunt vermijden voordat ze ernstige problemen op de lange termijn veroorzaken).
    Negatieve kanten: voedselovergevoeligheden, zwangerschapscomplicaties, het lekkendedarmsyndroom, allergische reacties, risico op ernstigere aandoeningen zoals auto-immuunziekten.

  4. MAOA, het gen dat van invloed is op stemmingswisselingen en hevige trek in koolhydraatrijke voedingsmiddelen

    Dit gen speelt een rol bij de regulering van je dopamineniveau, noradrenalineniveau en serotonineniveau. Dit zijn belangrijke stoffen/neurotransmitters in je brein die van invloed zijn op je gemoedstoestand, alertheid, energie, gevoeligheid voor verslavingen, zelfvertrouwen en slaap.

    Positieve kanten: energie, zelfvertrouwen, focus, hoge productiviteit en extatische vreugde
    Negatieve kanten: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slapeloosheid, hoofdpijn.

  5. GST/GPX, kunnen ontgiftingsproblemen veroorzaken

    Een vervuild GST of GPX is van invloed op het vermogen van het lichaam om chemicaliën uit te scheiden.

    Positieve kanten: je bent je direct bewust van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn (voordat ze de kans hebben om je echt ziek te maken).
    Negatieve kanten: overgevoeligheid voor chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn (met reacties die variëren van milde symptomen tot ernstige auto-immuunaandoeningen en kanker), verhoogde schade aan DNA (met als gevolg een verhoogd risico op kanker).

  6. NOS3, het gen dat hartproblemen kan veroorzaken

    NOS3 is van invloed op je productie van stikstofmonoxide, dat een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van het hart en van invloed is op processen zoals de bloedstroom en vorming van bloedvaten.

    Positieve kanten: verminderde vorming van bloedvaten bij kanker (angiogenese) zodat de groei van de kanker wordt tegengegaan.
    Negatieve kanten: hoofdpijn, hoge bloeddruk, kwetsbaarheid voor hartaandoeningen en hartaanvallen, dementie.

  7. PEMT, het gen dat je celmembranen en lever ondersteunt

    Dit gen beïnvloedt het vermogen van je lichaam om fosfatidylcholine te produceren. Dit is een essentiële verbinding die je nodig hebt voor je celmembranen, galstroom, de gezondheid van je spieren en de ontwikkeling van je hersenen.

    Positieve kanten: meer ondersteuning voor de methylatie
    Negatieve kanten: galblaasstoornissen, spierpijn, zwangerschapscomplicaties, bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO)


Dit was een korte opsomming van de negatieve uitwerkingen van eventuele SNP’s in de 7 mastergenen. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen er nog veel meer klachten gelinkt worden aan deze 7 genen. In een intakegesprek gaan we hier dieper op in en krijgt u ook een uitgebreide wetenschappelijke vragenlijst mee naar huis die peilt naar eventuele SNP’s of vuil gedragende genen van de 7 mastergenen.

In een volgende blogpost ga ik dieper in op de factoren waardoor je genen zich vervuild kunnen gaan gedragen zonder SNP’s te hebben van bij de geboorte (=genexpressie). (En dus klachten te krijgen gedurende je leven)

Twee soorten vuilen genen

Twee soorten vuile genen

Vooreerst moeten we een onderscheid maken tussen verschillende soorten genene waaronder vuilen genen. Dit kunnen genen zijn die ‘vuil geboren’ worden en genen die zich ‘vervuild gedragen’.

1)SNP’s

De wetenschappelijke naam voor een gen dat bij je geboorte al vuil is, is een genetisch polymorfisme ofwel genetische variatie (SNP’s). Deze vervuilde genen, waarvan iedereen er meerdere heeft, kunnen een sterk effect op je lichaam en brein hebben. Ze bepalen mee of je zwaar of slank bent, futloos of energiek, depressief of optimistisch, angstig of kalm,…

We hebben ongeveer 20.000 genen in ons lichaam. Er zijn meer dan 10 miljoen SNP’s bekend en één persoon kan er wel 1,2 miljoen hebben. Van slechts 40.000 SNP’s is bekend dat ze de functie van je genen kunnen wijzigen.

Omdat het quasi onmogelijk is om al deze SNP’s in de bijbehorende genen te behandelen, is het veel effectiever om ons te richten op de belangrijkste SNP’s in de 7 mastergenen. Dit zijn 7 genen die het sterkst een effect op je gezondheid kunnen hebben omdat elk van hen honderden andere genen beïnvloedt. Als er dus één of meerdere van deze genen vuil zijn, zullen vele van je andere genen ook vuil zijn.

2) Genexpressie

Soms veroorzaakt vuilen genen zonder een SNP toch een probleem bij je. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je genen niet door de juiste voedingsstoffen, leefwijze of leefomgeving worden ondersteund die ze nodig hebben om optimaal te functioneren. De wetenschappelijke naam hiervoor is genexpressie: de manier waarop je genen tot uitdrukking komen als reactie op je omgeving, eetpatroon, leefstijl en manier van denken.

Afhankelijk van welk gen tot uitdrukking komt en hoe, kun je gezond en energiek zijn. Aan de andere kant kan je ook allerlei symptomen ervaren zoals obesitas, angst, depressie, acne, hoofdpijn, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, slechte spijsvertering,… Als je genen vuil genoeg zijn, kun je zelfs ernstige aandoeningen krijgen zoals auto-immuunziekten, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Als je echter weet wat je moet doen om je SNP’s en genexpressie te ondersteunen kan je een halt toeroepen aan deze klachten en kan je ze zelfs in remissie brengen. Dit doen we door ons te richten de belangrijkste SNP’s in de 7 mastergenen. In de volgende blogpost ga ik hier dieper op in.